Баската сепаратистка групировка ЕТА прекратява примирието с правителството на Испания и напуска преговорите.

 ЕТА обявява начало на „бойни действия" от 00.00 на 06.05. в свое изявление, публикувано в баските вестници "Berria" и "Gara".

В изявлението се казва още, че в момента вече не съществуват и минимални условия, които да позволяват преговори с властите и правителството, съобщава РИА Новости.

От организацията предупреждават, че бойните действия ще се разгърнат на всички фронтове в името на независимостта и в защита на Euskal Herria (название на Баската държава).

Като аргумент за прекратяването на примирието ЕТА посочва, че испанското правителство е отговорило на обявеното на 24 март 2006 прекратяване на огъня с арести и преследвания на баски активисти.

ЕТА обвинява също властите в Испания в това, че не са позволили, изключвайки от избирателните списъци, участие в избори на кандидатите на партията на баските социалисти от "Abertzale Sozialisten".

Министър-председателят на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро осъди решението на групировката ЕТА да възобнови въоръжената борба и изрази своята увереност, че испанската демокрация ще победи тероризма. Сапатеро посочи, че правителството ще продължи, както винаги досега,  да защитава демократическите ценности.

ЕТА обяви през март 2006г.  прекратяване на огъня и предложи на правителството разрешаване на „баския проблем" на масата на преговорите.
Преговорите в началото потръгнаха, но в последствие настъпи застой и не донесоха никакви резултати.

През януари 2007 г., след организирания атентат от ЕТА в летището в Мадрид „Барахас", испанските власти заявиха, че се отказват от контактите си с радикалната групировка.

През март 2007 г. в областта, където баските са изключително активни, беше арестувана група, като бяха конфискувани взривни устройства и оръжие.

Организация ЕТА възникна в средата на 60-те години, като студентско съпротивително движение срещу диктатурата на Франко. Постепенно прераства в организация, бореща се за независимост на Страната на Баските.

Според идеите на ЕТА Баската държава се формира от испански провинции, населени предимно етнически баски, и наследниците на баските в департаментите на Южна Франция.
ЕТА е радикална групировка. За 40 години действие нейни жертви стават над 814 души.