Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да се колебае да действа на фона на последната нестабилност на пазарите и в икономиките. Това заяви шефът на банката Марио Драги пред Комисията по икономически и валутни политики в Европейския парламент, цитиран от световни агенции.

На последната среща на Управителния борд на банката беше взето решение да се преразгледа позицията по валутна политика на следващата среща през март, но пред комисията Драги намекна, че турбуленцията на пазарите миналата седмица може да доведе до предприемане на извънредни мерки.

Нужен е принос от всички политически области с цел еврозоната да стане по-гъвкава. ЕЦБ е готова да свърши своята част. Както обявихме в края на нашата последна среща за монетарната политика през януари, Управителният съвет ще разгледа и вероятно ще направи анализ на паричната политика в началото на март, изтъкна той.

От думите му стана ясно, че анализът на банката ще е насочен основно в две посоки. Първата, влиянието на ниската инфлация върху цените, заплатите и очакванията за инфлацията в еврозоната, а втората - влиянието на паричната политика върху турбулентните финансови пазари.

Той призова за предприемане на фискални политики в помощ на икономическо възстановяване.

Според него някои банки в еврозоната са „изправени пред предизвикателства", но системата е по-гъвкава в сравнение след световната икономическа криза заради надзора.

Гуверньорът на ЕЦБ изтъкна, че благодарение на наложения нов надзор в ЕС банките са в позиция да намалят тежестта от лоши заеми върху финансите си по организиран начин през следващите няколко години.

На 10 март банката ще обсъди дали да разшири стимулиращите мерки. Драги каза, че банката има „различни инструменти”, които може да използва, ако реши, че има необходимост. Може да увеличи месечното изкупуване на облигации с до 60 милиарда евро „новоотпечатани пари" – стъпка, която цели увеличаване на инфлацията и намаляване на вече ниската основна лихва.

Марио Драги изрази разочарованието си от действията на някои правителства, предприели намаляване на разходите във време на икономическа слабост. Той изтъкна, че правителствата са в по-добра форма финансово, за да отделят повече средства за инвестиции, които да увеличат икономическия растеж и да избегнат прекомерно данъчно облагане.

Продължаваме да имаме ползи от единния пазар, така че трябва да го защитим, изтъкна още той.

По отношение на бъдещето на Великобритания в ЕС, Драги е убеден, че всяко споразумение с Лондон трябва да бъде ясно.