Еврейски лидери обвиниха лидера на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин, че "стои на страната на антисемитите", пише "Гардиън".

Корбин се извини за наречените от него "джобове на антисемитизъм" в партията му, докато еврейски лидери излязоха с извънредно отворено писмо, в което обвиняват левия лидер в антисемитизъм.

Бордът на групата на депутатите евреи в британския парламент и Ръководният съвет на евреите призоваха поддръжниците си да покажат солидарност с демонстрация пред парламента по-късно днес, докато лейбъристите провеждат ежеседмичната си среща, на която Корбин няма да участва.

Според евреите Корбин е толкова идеологически обвързан с крайнолевия мироглед, че инстинктивно е враждебен на еврейската общност.

"Отново и отново Джереми Корбин застана на страната на антисемитите, а не с евреите. В най-добрия случай това произлиза от крайнолявата завладяваща омраза към ционизма, ционистите и Израел. В най-лошия случай говори за конспиративен мироглед, според който еврейските общности са враждебна същност, класов враг", пишат двете организации.

Според евреите Корбин поддържа приятелство с "Хизбула" и Хамас.

Няколко лейбъристи заявиха, че биха искали директно да получат обяснение от Корбин след появата на съобщения във "Фейсбук", от които става ясно, че той е подкрепил антисемитски графит от 2012 г.