Българите са най-скептични сред всички страни членки на ЕС, които все още не са въвели еврото - България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, показа проучване на Евробарометър.

Сегашното правителство на страната се ангажира с приемането на еврото от 1 януари 2024 г. Въпреки това 54% от българите в момента са против въвеждането на валутата на ЕС.

"Във всички страни, с изключение на България, поне малко мнозинство от респондентите смятат, че еврото е имало положителни последици за тези страни, които вече го използват; тази цифра варира от 46% в България до 72% в Унгария", се посочва в анкетата.

55% от респондентите в седемте държави очакват, че въвеждането на еврото ще има положителни последици за тяхната страна, в сравнение с 41%, които очакват отрицателни последици. Най-положителни са румънците (65%) и унгарците (60%).

Около 60% от българите очакват негативни последици. В Хърватия близо 50% от респондентите смятат, че приемането на еврото може да има отрицателни последици. Страната трябва да въведе валутата на ЕС на 1 януари 2023 г.

Като цяло 60% от анкетираните са "За" въвеждането на еврото в тяхната страна. В Румъния мнението е най-положително (77%), следвано от Унгария (69%). От друга страна, най-отрицателна е в България и Чехия (44%, и двете) и Швеция (45%).

Делът на респондентите, които смятат, че страната им е готова да въведе еврото, остава нисък, като респондентите в Хърватия (37%) са най-склонни да смятат, че страната им е готова, докато най-нисък дял е в България и Унгария (и двете 23% ).

БАН скептични, че ще влезем в еврозоната през 2024 г.

БАН скептични, че ще влезем в еврозоната през 2024 г.

Голяма е вероятността българската икономика да стагнира през 2022 г.