Европейски министри предупредиха, че изтича времето за постигане на търговско споразумение с Великобритания, но в същото време подчертаха, че няма да отстъпят по отношение на правилата за честна и лоялна конкуренция и правилата за достъпа до води и риболовен капацитет, информира АФП.

Фламандци използват харта от 1666 г. за права за риболов в Британия след Брекзит

Фламандци използват харта от 1666 г. за права за риболов в Британия след Брекзит

Крал Чарлз II дава вечен достъп до британски води на 50 рибари от Брюж

Пристигайки в Люксембург за среща, на която ще обсъдят последното развитие с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, министрите предупредиха, че разговорите са в "критична фаза".

И ние сме под голям натиск, времето изтича, подчерта германският министър по европейските въпроси Михаел Рот два дни преди ключова среща на върха на ЕС.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ако усети, че няма надежда за бърз напредък на преговорите, той може да ги прекрати още в четвъртък.

Над 4 млн. молби от граждани на ЕС за оставане във Великобритания след Брекзит

Над 4 млн. молби от граждани на ЕС за оставане във Великобритания след Брекзит

Лондон горд с резултата до момента

Брюксел не приема този краен срок, но представители на ЕС предупредиха, че ако не бъде очертана рамката на споразумение до края на месеца, вероятно няма да има време за ратифицирането му.

Евролидерите ще разговарят в четвъртък и петък в Брюксел. Те ще чуят и мнението на Барние за разговорите, но страните членки не са готови да направят отстъпки по основните си искания.

Очакваме съществен напредък от нашите приятели във Великобритания в ключови области, отбеляза Рот. Германският министър поясни, че Европа е загрижена за три ключови неща: цялостно прилагане на споразумението, правила за честна и лоялна конкуренция и след като му бе подсказано от съветник, Рот добави : "А! Риболовът! Да не забравяме риболова".

"Голям напредък" в преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС

"Голям напредък" в преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС

"Изглежда все повече се доближаваме до споразумение"

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон посочи правата на рибарите от ЕС в британските води като първия въпрос в списъка.

Бон призова 27-те страни членки да останат обединени и непоколебими в приоритетите си, а именно рибарството и правилата за честна търговия.

Великобритания излезе от ЕС на 31 януари и ще напусне единния пазар и митническия съюз на 31 декември след 11-месечен преходен период.

Ако двете страни не договорят търговско споразумение, търговията между тях ще е по правилата на Световната търговска организация, което може да доведе до големи икономически и транспортни проблеми.

Правителството на Джонсън е против поставяне управлението на ново търговско споразумение според законите на ЕС и заявява, че трябва да запази суверенитета си върху риболовните зони.

Всеки трябва да разбере, че сценарий без сделка е най-лошият не само за ЕС, но и за Великобритания. Но ние сме подготвени за това, въпреки че работим много здраво за добро споразумение, което ще е приемливо и за двете страни, каза още Рот.