Европа трябва да работи през следващите десетилетия, за да хармонизира различните оръжейни системи, с които разполагат държавите към момента. Това заяви на брифинг германският канцлер Ангела Меркел, предаде "Ройтерс".

Трябва да се работи и за по-ефикасно използване на военните бюджети и за укрепване на контрагентите на континента, обясни германският канцлер.

"Имаме 178 оръжейни системи в Европа, а американците са с по-малко от 50", каза тя и допълни, че така може да видим колко неефективно се изразходват европейските пари.

Меркел приветства поканата на Тръмп за среща с Путин  в САЩ

Меркел приветства поканата на Тръмп за среща с Путин в САЩ

Доволна е, че Черна гора е част от взаимната защита на НАТО

Ние се съгласихме да обединим системите през следващите години и решихме да разработим общ европейски изтребител, посочи тя.

Канцлерът обеща да остане в длъжност въпреки предизвикателствата в страната и в чужбина. Меркел заяви, че ще работи със Съединените щати, но на Вашингтон вече не може да се разчита.

По време на пресконференцията Меркел описа отношенията на Германия със Съединените щати като "от решаващо значение".

Все още не е ясно дали Европа ще се адаптира достатъчно бързо, за да се изправи пред новите предизвикателства и да поеме по-голяма отговорност за решаването на конфликтите в света, изтъкна тя.

Меркел след атаките на Тръмп: Германия трябва да харчи повече за отбрана

Меркел след атаките на Тръмп: Германия трябва да харчи повече за отбрана

"Имахме много напрегната среща"

Разбирам позицията на САЩ, че трябва да имаме по-силна роля в решаването на конфликти, посочи тя. "Не само военна, но и политическа" роля трябва да бъде взета, акцентира Меркел.

"Европейският съюз е в процес на преобразуване", заяви германският канцлер и призна, че съюзът е изправен пред предизвикателства, но обясни, че още не е ясно дали ще можем да ги преборим сега.

"Изправени сме пред голямо икономическо предизвикателство", отсече Ангела Меркел. "Имаме много работа и редът в света се променя", посочи тя.