Германският канцлер Ангела Меркел приветства поканата на Доналд Тръмп за среща с Владимир Путин във Вашингтон тази есен, съобщава "Ройтерс".

"Мисля, че трябва отново да стане нормално руски и американски президенти да се срещат", коментира Меркел в Берлин.

По отношение на трансатлантическите връзки тя допълва, че историята показва, че Европа и САЩ много пъти са били на различни позиции, "но винаги е добре да се решават тези конфликти".

Все пак тя смята, че е била права да каже преди време, че Европа вече не може да разчита на САЩ за ред и сигурност в света, "не можем да разчитаме на супер силата на САЩ" и че е необходимо близките и заобикалящи дела, да вземат в собствените им ръце.

Русия е готова да обсъди посещението на Путин във Вашингтон

Русия е готова да обсъди посещението на Путин във Вашингтон

Ще бъде добре да се организира и среща между министрите на отбраната Сергей Шойгу и Джеймс Матис

Връзката на Германия със САЩ е от решаващо значение, добави още Меркел във връзка с обвиненията на Тръмп към Берлин, че е "пленник" на Русия поради енергийната си зависимост.

"Можем да кажем, че ценностите в нашата обичайна рамка в момента са под силен натиск", обясни тя работните си отношения с Тръмп.

"Въпреки това трансатлантическите работни отношения, включително и с президента на САЩ, са от решаващо значение за нас и ще продължа да ги култивирам", коментира Меркел.

Германия: Обясненията на Тръмп са неубедителни и непоследователни

Германия: Обясненията на Тръмп са неубедителни и непоследователни

Не може да се приеме сериозно такава външна политика, според външния министър

Според германският канцлер, американските мита за автомобили биха били в противоречие с правилата на Световната търговска организация. ЕС работи по контрамерки, но това е най-лошото решение, "виждаме тези потенциални мита не само като нарушение на правилата на СТО, но и като реална заплаха за просперитета на много хора в света", смята тя.

Във връзка с Черна гора, Меркел обясни, че е доволна, че страната е част от взаимната защита на НАТО и доктрината за взаимна отбраната на НАТО се прилага към всички държави-членки.

Доналд Тръмп предположи, че малката балканска страна не си заслужава да се защитава от нападение.

В Черна гора възприемат Тръмп като най-странния президент на САЩ

В Черна гора възприемат Тръмп като най-странния президент на САЩ

Черна гора допринася за мира и стабилността