Германският канцлер Ангела Меркел изрази съболезнования във връзка с нападението над енориашите в църквата в Ница. Думите й бяха разпространени от говорителя на правителството Стефен Зайберт, съобщават АФП и "Фигаро".

"Дълбоко съм шокирана от ужасяващите убийства в църквата в Ница", каза Меркел. "Германия е солидарна с народа на Франция в тези трудни часове."

Премиерите на Италия и Испания, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и външно министерство на Гърция осъдиха този акт, а Дмитрий Песков нарече нападението в Ница "ужасяваща трагедия". 

Лидерите на Европейския съюз изразяват солидарност с Франция и обещават да се изправят срещу "онези, които се стремят да подстрекават и разпространяват омраза", след убийствата в църква в Ница.

Една жена обезглавена при терористична атака с трима загинали до базилика в Ница
Обновена

Една жена обезглавена при терористична атака с трима загинали до базилика в Ница

Предполагаемият извършител е задържан

"Осъждам отвратителната и брутална атака, която току-що се е случила в Ница, и с цялото си сърце съм с Франция", написа в туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Цяла Европа е солидарна с Франция. Ще останем единни и решителни пред варварството и фанатизма."

Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, нарече атаката "отвратителна" и заяви: Цяла Европа е с вас."

И Дейвид Сасоли, председател на Европейския парламент, каза: "Ние сме длъжни да застанем заедно срещу насилието и онези, които се стремят да подклаждат и разпространяват омраза."

Френските антитерористични прокурори започнаха разследване на нападението.

Великобритания се обявяват срещу "фанатизма", Борис Джонсън заяви, че е "ужасен" да чуе за "варварската атака".

По-рано кметът на Ница Кристиан Естрози определи нападението като акт на "ислямски фашизъм".

Tурското външно министерство заяви, че категорично осъжда нападението. В изявление министерството заяви, че Турция е солидарна с френския народ срещу насилието и тероризма.

Германският министър на правосъдието Кристин Ламбрехт заяви в изявление, че е "шокирана от новината за поредното ужасно престъпление във Франция". Тя добави, че ако се потвърди, че атаката е ислямистка терористична атака, това ще бъде "атака срещу нашия начин на живот и основните ни ценности".

Мъж, нападнал полицаи с нож и крещящ "Аллах акбар", застрелян в Авиньон

Мъж, нападнал полицаи с нож и крещящ "Аллах акбар", застрелян в Авиньон

Малко след терористичната атака в Ница