Безпрецедентни мерки за сигурност в големите европейски градове преди празненствата за посрещането на 2016-та година. Властите в европейските държави се опасяват от терористични атаки, съобщава БиБиСи.

Предприети бяха допълнителни мерки в редица европейски столици, включително Брюксел, Париж, Лондон, Берлин и Москва.

Белгийските власти отмениха новогодишните фойерверки в Брюксел заради заплахата от тероризъм. Решението на столичните власти за отмяната е свързана с невъзможността да се опазят празнуващите в Брюксел. Миналата година 100 хиляди души са посрещнали Нова година в белгийската столица.

От атаките в Париж през ноември в белгийската столица са наложени безпрецедентни мерки за сигурност. По-рано днес стана ясно, че е задържан още един човек, заподозрян за тероризъм. От прокуратурата на страната пък обявиха, че шестима са задържани за подготвяне на атентат на връх Нова година.

Снимка 214226

Източник: архив ЕПА

Френската столица също отмени фойерверките на Нова година, но позволи традиционното посрещане на 2016-та година на Шанз-Елизе при засилени мерки за сигурност. Прожекциите на екрани на Триумфалната арка бяха по-къси от нормалното.

Остава заплахата от тероризма, предупреди Оланд

Остава заплахата от тероризма, предупреди Оланд

В новогодишното си послание френският президент почете жертвите от атаките

Турските власти обявиха по-рано, че са предотвратили голям терористичен акт на Нова година в Анкара. Присъствието на служители на силовите структури в Истанбул ще бъде засилено. Дори местна медия съобщава, че някои от полицаите ще бъдат с костюми на Дядо Коледа и други дрехи, различни от униформи, за да могат спокойно да патрулират сред хората и да не ги обезпокояват.

По-рано тази седмица австрийската полиция получи „приятелска разузнавателна информация”, че големите столици в Европа са изправен пред риск от терористични атаки по време на празниците.

Италия също забрани пиротехниката в редица градове, но мярката се обяснява и със смога, който трови страната в последно време и наложи и други ограничения.

Властите в Русия също засилиха мерките за сигурност, въпреки че няма непосредствена опасност от терористично нападение според разузнаването. Властите в Москва затвориха напълно „Червения площад”, където обикновено се провежда преброяването преди настъпването на новата година. От кризисния щаб обявиха, че за момента всичко е спокойно,но се очаква засилените мерки за сигурност да останат в сила до 11 януари.

В Берлин раниците и фойерверките бяха забранени, а чантите бяха проверявани пред Бранденбургската врата. Очакваше се до 1 милион души да посрещнат Нова година в центъра на германската столица.

ДАЕШ стои зад терористичната заплаха в Мюнхен, според баварските власти

ДАЕШ стои зад терористичната заплаха в Мюнхен, според баварските власти

Евакуирани са били две ж.п. гари

Полицията в Лондон мобилизира 3 хиляди служители на реда в центъра на града, включително въоръжени полицаи. Повече от 100 хиляди души се очаква да гледат зарята в центъра на столицата.

Снимка 214227

Източник: архив ЕПА

 

В испанската столица Мадрид едва 25 000 души са били допуснати на площада.

Властите в Австралия обявиха, че хиляди допълнителни полицаи патрулират в големите градове, но призоваха гражданите да не се подават на страха и да празнуват.

Осуетиха терористична атака в Ню Йорк

Осуетиха терористична атака в Ню Йорк

Арестуван е мъж, който планирал точно за Нова година да

Засилени са мерките за сигурност и в редица азиатски столици, включително Токио, Куала Лумпур и Ню Делхи, където полицията и антитерористични звена проведоха учения тази седмица.

Египет се опитва да върне туристите в страната след свалянето на руския самолет, като организира мащабно новогодишно шоу в столицата Кайро.