Членове на Европейския парламент отхвърлиха кандидата на Франция за еврокомисар Силви Гулар, което е сериозен удар за френския лидер Еманюел Макрон и бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, информира "Политико".

Кандидатът за комисар за вътрешния пазар не е одобрен при тайно гласуване в комисиите по вътрешен пазар и промишленост към Европейския парламент.

82-ма евродепутати гласуваха против кандидатурата на Гулар, 29 евродепутати я подкрепиха, а един се въздържа, според източници от парламента.

Гулар, бивш евродепутат от групата на либералите, беше разпитана по време на две изслушвания относно твърдения, че е използвала сътрудник в Европейския парламент за политическа работа във Франция, също за нейната работа в американски институт и други.

Френският кандидат предимно е критикуван от Европейската народна партия. Някои евродепутати подозират, че дясноцетристкият блок иска да си отмъсти на Макрон, след като блокира кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия.

Тези подозрения бяха подхранени със съобщение в "Туитър" на групата на Европейската народна партия относно мнение на правната комисия към ЕП по случая. На поста в социалната мрежа е пишело, че ще блокират кандидатурата на Гулар, но да не казват. Впоследствие съобщението е изтрито. Но други евродепутати обявиха, че сериозни проблеми са оказали голямо влияние върху решението.

Отхвърлянето на Гулар, която е подкрепена от либералите, означава, че по един кандидат от всяка от трите най-големи партии в парламента не успя да мине на изслушванията. Румънката Рована Плумб, подкрепяна от социалдемократите, и унгарският кандидат Ласло Трочани, подкрепян от Европейската народна партия, бяха отхвърлени от правната комисия към Европейския парламент.