Може да е добра идея да преразгледате романтичната си вечеря на Свети Валентин в Брюксел - тъй като градът вероятно ще бъде напълно парализиран, пише "Политико"

Координиран паневропейски конвой от протестиращи срещу ваксините се очаква да влезе в Брюксел на 14 февруари. Брюкселската полиция се подготвя, ако демонстрацията стане насилствена, но признават, че донякъде са в неведение относно плановете на протестиращите.

Говорител на министъра на вътрешните работи на Белгия Анелис Верлинден каза, че местните правоприлагащи органи следят отблизо "призивите за демонстрации". Но тя каза, че въпреки наблюдението не е ясно какви са точните планове на европейския "конвой на свободата", както и да се прецени точният размер на движението.

Протестиращите имат ясна цел: да попречат на Брюксел колкото е възможно повече в знак на протест срещу мерките срещу COVID-19, предприети от националните правителства и Европейския съюз.

Не е ясно колко демонстранти от целия блок от 27 държави ще стигнат до белгийската столица, но десетки хиляди хора прекараха седмици в планиране на протеста на 14 февруари. Мнозина са използвали услуги за криптирани съобщения като Telegram, за да планират маршрути, да споделят логистична подкрепа и да наберат средства за това, което някои се надяват, че ще бъде седмичен тласък срещу "бюрократичния капитал на ЕС".

Групата все още не е подала официално искане за разрешение до полицията в Брюксел и кмета Филип Клоуз, според говорител. "Като цяло винаги се опитваме да имаме контакт, за да можем да решим нещо. В момента няма заявки, но винаги сме нащрек", добави тя.

Брюкселската полиция, която ще е на първа линия на всеки протест, "следи ситуацията в социалните медии", каза говорител, който отказа да коментира мащаба на силите, които ще да бъдат разположени този ден.

Федералната полиция, която наблюдава всички местни полицейски сили, заяви, че въпреки че е имала подготвителни срещи, е "твърде рано да се каже" какво да очакваме през деня, тъй като те все още няма "ясна картина за броя на камионите".

Тези групи - които произхождат от всичките 27 страни членки и имат близки връзки с подобни движения срещу COVID-19 в Северна Америка, Австралия и извън нея - канализират гнева на гласовито малцинство европейци, които смятат, че е незаконно да се налагат ваксинации срещу коронавирус или ограничаване движението на хората, за да се защити общественото здраве.

Белгийската полиция координира действията си с властите в съседните страни относно конвоя, добави говорителят на вътрешното министерство.

В предишни демонстрации срещу COVID-19 крайнодесни групи, по-специално от Германия и Франция, се опитаха да се възползват от мобилизациите за разпространение на по-пропити с омраза послания около имигранти, евреи и други малцинствени групи, показва преглед на множество социални медии последните две години.

Повечето от усилията са ръководени от местни организации и дори от отделни лица в определени страни от ЕС, които са събрали други, за да се присъединят към тях в регионалния марш към Брюксел.

Киаран О'Конър, анализатор от Института за стратегически диалог, мозъчен тръст, който проследява онлайн екстремизма и следи мобилизацията, каза, че европейските протестиращи са се вдъхновили от продължаващите протести в Канада срещу мандатите за ваксини и маски.

"Опасността е, че копират случилото се в Канада в столицата на ЕС", каза той. "Движението е подхранвано от конспирация и явна дезинформация. Това е риск, който всеки трябва да държи под око."

Джъстин Трюдо иска прекратяване на протестите в Канада

Джъстин Трюдо иска прекратяване на протестите в Канада

Протестите в града са определяни като екстремистки