След речта на британския премиер Тереза Мей по повод Брекзит по-рано днес, не закъсняха и реакциите на редица европейски лидери.

Тереза Мей настоя Великобритания да напусне единния европейски пазар

Тереза Мей настоя Великобритания да напусне единния европейски пазар

Оставането означавало да не напуска ЕС изобщо

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ще разговаря по телефона с Тереза Мей именно заради представянето на дългоочакваната й стратегия за Брекзит, съобщи Ройтерс.

Говорителят на Юнкер Маргаритис Схинас каза, че председателят на ЕК е информиран за днешната реч на британския премиер и по-късно двамата ще се чуят по телефона.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък коментира в Twitter: "Тъжен процес, сюрреалистични времена, но поне по-реалистично обявление за Брекзит".

От Германската търговска палата пък съобщиха, че вече ще има все по-малко инвестиции от Германия към Острова и че Британия вероятно ще става все по-малко важна за Германия от гледна точна на износа.

От правителството на Ирландия пък пуснаха официално становище, в което се казва: "Тя изясни, че приоритетите й включват запазването на свободната обща зона за движение, както и че ще избягва въвеждането на твърда граница със Северна Ирландия. И двете са добре дошли..."

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че британският министър-председател Тереза Мей "най-накрая внесе малко повече яснота" с толкова отдавна очакваната си реч.

Официален Берлин доволен, че на Острова вече имат яснота искат ли ЕС или не

Официален Берлин доволен, че на Острова вече имат яснота искат ли ЕС или не

Преговорите обаче няма да започнат до старта на чл. 50 от Лисабонския договор

Всички основни мнения засега обаче са, че останалите 27 страни от ЕС няма да влязат в преговори с Острова, докато не се стартира член 50 от Лисабонския договор, защото това ще означава официална позиция, че Британия е готова за напускането. Повечето от европейските лидери смятат, че досега доста време не се прави нищо по темата и не е ясно ще има ли или не Брекзит.