Компаниите, които продават хладилници, перални, сешоари и телевизори в ЕС, ще трябва да осигуряват възможност за поправка на тези уреди до 10 г., което трябва да помогне за намаляване на отпадъците от електрическо и електронно оборудване, което с всяка изминала година се увеличава на континента, информира АП.

Така нареченото "право на поправка" влезе в сила в Европейския съюз. То е част от мащабни усилия за намаляване на екологичния отпечатък от произвежданите стоки и превръщането им в по-трайни и енергийно ефективни.

Според новите правила производителите ще трябва да осигуряват части за ремонт на продуктите за период до 10 г., въпреки че някои ще бъдат предоставени на професионални компании за ремонт, за да се гарантира, че са поправени.

Новата техника също ще трябва да се продава с ръководства за ремонт и трябва да бъде произведена по такъв начин, че да може да се разглобява с основни инструменти, когато наистина не може да бъде поправена, за да се подобри рециклирането.

Всяка година европейците произвеждат по повече от 16 килограма електрически и електронни отпадъци на човек. Около половината от тези отпадъци са свързани с неизправност на домашни уреди. ЕС рециклира само около 40% от тях, което означава, че се натрупват огромни количества от потенциални опасни материали.

Природозащитниците и групите за защита на потребителите искат "правото на поправка" да обхване смартфоните, лаптопите и други малки устройства.