Председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли поиска справедливост след антивакс атака срещу белгийски евродепутат, съобщава Euobserver.

"Отговорните трябва да бъдат изправени пред съда", коментира Сасоли. "Никога няма да толерираме този вид омраза. В демокрацията разногласията трябва да се разрешават с думи, а не с насилие", каза той.

Коментарите му следват атака през уикенда срещу семейния дом на белгийския евродепутат Паскал Аримонт. Вандали са хвърлили коктейл Молотов по дома му, потвърдиха от полицията. Въпреки че не са успели да запалят къщата, инцидентът разтърсва Аримонт.

"Под прозорците, където спят нашите деца. Аз съм без думи и ужасен", коментира Аримонт. "Мога да се справя с критиките. Мога да понеса, когато някой критикува мен или работата ми. Дори и с груб тон. Но това, което се случи сега, отива твърде далеч. Наистина твърде далеч. Колко страхлив трябва да си да хвърляш запалително устройство в къща, в която спят деца".

Заплахи, обвиняващи го в "изнудване" и наричащи го "лъжец", също са изрисувани със спрей върху вратата на гаража му, за втори път от август.

Аримонт е цитиран в белгийските медии, като казва, че атаката е извършена от онези, които се противопоставят на ваксините срещу Covid. Той се е изказл в полза на ваксините и науката зад тях, последно в публикация във Facebook, около ден преди атаката.

И белгийският премиер изригна срещу протестиращите срещу Covid мерките

И белгийският премиер изригна срещу протестиращите срещу Covid мерките

Насилието няма нищо общо с личната свобода, подчерта Де Кро