Директорът на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи заяви, че европейските партньори не изпълняват задълженията си към ядреното споразумение от 2015 г., информират агенции.

Вчера Техеран съобщи, че продължава да ограничава ангажиментите си към ядрената сделка.

Иран наруши ядрената сделка с нови мерки

Иран наруши ядрената сделка с нови мерки

Представителят предупреди, че Техеран има възможностите да увеличи обогатяването на уран "дори и над 20%".

Франция, Германия и Великобритания се опитват да пуснат в действие механизъм за търговия с Иран с цел защита от санкциите на САЩ, но към този момент все още не може да заработи. В сряда Ислямската република предупреди, че европейците имат 60 дни да предприемат реални действия.

Иран ще продължи да редуцира ядрените си ангажименти, ако другите страни не започнат да изпълняват своите ангажименти, подчерта Салехи след среща с изпълняващия длъжността директор на Международната агенция за атомна енергия Корнел Феруца в Техеран.

Иран клони към преговори, вярват в САЩ

Иран клони към преговори, вярват в САЩ

Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е възможно да разговаря с иранския президент Хасан Рохани

Феруца, чиито инспектори следят ядрената програма на Техеран, също проведе разговори и с външния министър Мохамед Джавад Зариф, който обяви от своя страна, че нарушенията от страна на Иран са позволени според Параграф 36 от ядрената сделка, предаде полуофицалната агенция "Фарс".

Ирански представители уточниха, че този параграф позволява на едната страна по споразумението да намали ангажиментите си, ако другите не спазват задълженията си.

Феруца повтори, че инспекторите на МААЕ ще продължат да вършат своята работа по "професионален и безпристрастен" начин. МААЕ ще обсъди Иран на среща, която започва в понеделник.

Франция коментира развитието около Иран.

"До часове" Иран обявява решението си за ядрената сделка

"До часове" Иран обявява решението си за ядрената сделка

След като САЩ наложи поредните санкции

"Предприетите от тях действия са негативни, но не и окончателни. Те могат да се върнат към цялостно изпълнение, каналите за диалог все още са отворени", обяви външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан.