22-ма души са арестувани в Европа по време на координирана операция срещу разпространението на наркотици, съобщава Европол, предаде "Ройтерс".

От Европол поясняват, че заподозряният лидер на групата за наркоразпространение, 48-годишен латвиец, е задържан в Испания. Другите са арестувани от полицията в Полша, Литва, Испания и Великобритания.

Агенцията описа операцията като най-голямата по рода си. Претърсени са 40 жилища на 15 и 16 май. В резултат на това са иззети 8 милиона евро, диаманти, златни кюлчета, бижута и луксозни автомобили.

От съобщението на Европол става ясно също, че в операцията е участвала и полицията на Естония. Операцията е била с кодовото название "Ледоразбивач". Групировката се е занимавала мащабен трафик на наркотици и цигари, убийства и пране на пари. Общо са участвали над 450 полицаи, митнически служители и специални части в действията на властите.

Смята се, че престъпниците са придобили 680 милиона долара в резултат на действията си само за периода 2017-2019 г. Организацията разпространявала наркотици и цигари във Великобритания, а спечелените пари прехвърляла в Полша с различни нелегални средства. Там изпирала парите чрез бюра за обмяна на валута и впоследствие инвестирала в имоти в Испания и други държави. Лидерите и членовете на групировката са използвали разузнавателни средства в опит да отклонят действията на полицията.

Разследването е започнало от литовските власти през 2016 г.