Европейската полиция започна координирани действия в седем държави във вторник като част от ограничаването на онлайн омразата и подстрекателството към насилие, съобщиха от правоприлагащата агенция на Европейския съюз, Европол и германската прокуратура, цитирани от "Ройтерс".

В Германия полицията претърси 83 апартамента и различни сгради, за да изземе доказателства като смартфони и лаптопи. Прокурорите заявиха, че 96 заподозрени са разпитвани за публикации за омраза, които са направили онлайн.

Един от заподозрените е обвинен в антисемитски коментари, докато друг е обидил жена политик онлайн, се казва в изявление на прокуратурата в германския регион Рейнланд Пфалц.

Набезите са част от акция, инициирана от германските прокурори, към която тази година се присъединиха за първи път Италия, Франция, Гърция, Норвегия, Великобритания и Чехия под координацията на Европол.

Набезите във вторник са фокусирани върху онлайн публикации, които популяризират расизма и ксенофобията, каза говорител на Европол.

Германия има някои от най-строгите световни закони за клевета, подбуждане към извършване на престъпления и заплахи с насилие, с присъди за отричане на Холокоста или подбуждане към омраза срещу малцинствата.

Германски закон, който е в сила от 2018 г., изисква социалните мрежи да изтрият или блокират очевидно криминално съдържание в рамките на 24 часа след получаване на жалба или да получат солидна глоба.

Законодателството е внимателно съблюдавано, в световен мащаб се засилват постове за омраза, но има ограничено въздействие и не успява спре онлайн изказвания за омраза в Германия, обвинени за подпомагане на вълна от расистки атаки.