Съдът на Европейския съюз постанови, че властите могат да издадат разпореждане животните да бъдат зашеметявани преди да бъдат избивани, информира АФП.

По-рано мюсюлмански и еврейски групи предупредиха, че този съдебен случай може да ограничи религиозните свободи.

Съдът подкрепи регулация, наложена от Фламандския регион в Белгия, да се забрани коленето на добитък, който не е зашеметен, което е на базата на правата на животните.

Съдът заключи, че мерките в постановлението осигуряват справедлив баланс между важността да се зачита благосъстоянието на животните и зачитане свободата на вероизповедание на евреите и мюсюлманите, подчертава съдът.

Регионалното правителство издаде заповед през 2017 г., която влезе в сила от 2019 г. Според нея в кланиците животните трябва да се зашеметяват преди да бъдат избивани.

Аргументът е, че това ще "намали страданието им", но се възприема широко като мярка срещу мюсюлманската халал традиция и мярка, която на практика забранява еврейското ритуално колене.

Защитници на правата на животните настояваха да се наложи забраната, която може да спре религиозните ритуални кланета, които изискват добитъкът да е в съзнание, когато се прерязва гърлото.

Но еврейските и мюсюлмански групи смятат, че мярката е атака срещу традициите и ритуалите им. Призоваха европейския съд да даде приоритет на религиозната свобода.