Инцидентът с фалшивата тревога за ракетна атака на Хавайските острови в събота е в резултат на "ужасно проектиран" потребителски интерфейс, пише "Гардиън".

Снимка 334217

Източник: архив ЕПА

Компютърната система, позволяваща на Хавайската агенция за управление на извънредни ситуации да изпрати предупреждение, е поискала от служителите да изберат вида на опасност, която те са изпратили от падащо меню.

Фалшива тревога за балистична ракета стресна Хавай

Фалшива тревога за балистична ракета стресна Хавай

Погрешка служители изпратили съобщения, че има опасност

Според "Вашингтон поуст" сред вариантите е имало два, които са свързани с ракетна тревога. Единият е "тревога за ракетно изпитание", който тества системата за известяване, но без реално да се изпраща съобщение на гражданите.

Другата опция е "тревога за ракета". При избор на този вариант се изпраща предупреждение до всеки мобилен телефон на Хавайските острови "незабавно да се потърси укритие" и специално се подчертава, че "това не е учение". Това е вариантът, който по погрешка е избран от служител на агенцията.

Хавай възобновява сирените за ядрена заплаха за първи път след Студената война

Хавай възобновява сирените за ядрена заплаха за първи път след Студената война

Една ракета от 150-килотна, взривена над Пърл Харбър, ще убие 18 000 души и от 50 000 до 120 000 ще са ранените

В действителност е било учение.

Британският вестник отбелязва, че разликата е толкова малка на менюто с двата варианта, че много лесно може да се пренебрегне. Също така има само една разлика в системата между двата варианта: потвърждение, което служителят е натиснал.

Според говорител на агенцията служителят ще запази работата си, но временно е преместен на друг пост.

"Това ми звучи като ужасно проектиран дизайн", каза експертът по компютърна сигурност Греъм Клули.

От инцидента насам агенцията е направила промени в компютърната система, за да се предотврати нова грешка. Добавен е "бутон за отмяна", който позволява изпращане на второ съобщение до гражданите на Хавайските острови, с което се уведомяват, че първото съобщение е фалшива тревога.

Хавайската агенция за управление на извънредни ситуации също изисква втори човек да потвърди съобщението преди да бъде изпратено.