Хавай тази седмица ще подновят месечните тестове на сирените си за ядрена атака от времето на Студената война за първи път от около 30 години в подготовката си за потенциално изстрелване на ракети от Северна Корея, съобщава "Ройтерс".

Сирените за въздушно нападение ще прозвучат за около 60 секунди на повече от 400 места в централните островите в Тихия океан, започвайки от 11:45 ч. в петък. Тестът ще се повтаря в първия работен ден на всеки месец, съобщават държавни служители.

"Аварийната готовност е необходима, да се знае какво може да се очаква и какво да направим във връзка с всички рискове", коментира шефът Хавайската агенция за управление на извънредни ситуации Върн Мияги.

Сирените за ядрена атака, неизползвани от 80-те години на ХХ век, се завръщат в светлината на скорошните изпитания на междуконтинентални балистични ракети от Северна Корея, смятани за способни да стигнат до Хавай, заявява Арлина Агабани говорителка на агенцията.

Една ракета от 150-килотна, взривена над Пърл Харбър на главния остров Оаху, ще убие 18 000 души и от 50 000 до 120 000 ще са ранените, коментира Ричард Рапоса говорител на агенцията, цитирайки прогнози на базата на оценки от ядрените оръжейни технологии на Северна Корея.

Докато жертви от такъв мащаб биха били безпрецедентни за територия на САЩ, според информация на агенцията, поне 90 процента от жителите на Хаваите - 1,4 милиона жители се очаква да преживеят преките последици от такова нападение.