Шведският министър-председател описа като „ужасно престъпление” наръгването на служителка в лагер за млади кандидати за убежище.

Стефан Льовен е посетил лагера за непридружени мигранти в Молндал, намиращ се близо до Гьотеборг, часове след убийството.

Заподозреният за престъплението, който е 15-годишен кандидат за убежище, е бил арестуван. Убитата жена е била на 22 години.

Льовен заявил, че много шведи се страхували, че подобни атаки могат да се случат отново.

„Смятам, че има много хора в Швеция, които са много загрижени, че може да има още случаи от подобен вид, след като Швеция приема толкова много деца и младежи, които идват сами (да търсят убежище)”, коментирал шведският премиер, цитиран от БиБиСи.

Полицаите, пристигнали на мястото на убийството, открили „много кръв”. „Извършителят е бил надвит от други жители в лагера, хората са разстроени”, посочи говорител на местната полиция

Неназованата жертва е починала в болница от нараняванията си.

Швеция одобри повече от 150 хил. молби за убежище през миналата година и, заедно с Германия, е предпочитана дестинация за бежанците и други мигранти, влизащи нелегално в Европейския съюз. Тя обаче наскоро въведе проверки по границите си в опит да установи контрол върху притока на хора.