Aмериканският експерт по инфекциозни болести Антъни Фаучи заяви в неделя за CNN, че се надява в петък да бъде дадено разрешение под някаква форма за възобновяване употребата на ваксината срещу коронавирус на Johnson&Johnson в страната.

Той обаче направи уточнението, че препаратът може да бъде допуснат за употреба с някакви ограничения - под особено внимание. Все пак, надеждите му са "паузата" да не бъде удължавана повече. 

Фаучи коментира и различните щамове на вируса и защитата на ваксините от тях. Той призна, че пълна защита не може да има, но ваксините предпазват от по-тежко боледуване и последици. Също така отхвърли като несъществено обвинението, че наложените ограничения заплашват свободата на хората и намира парадокс във факта, че борещите се срещу забраните не искат ваксина. Повече ваксинирани означава по-бързо отпадане на мерките, заяви той. 

Запитан за вероятността имунизацията да изисква и трета доза, Фаучи отговори, че това ще стане ясно до есента и зависи от имунитета. Компанията Pfizer и немският ѝ партньор BioNTech са в процес на проучване колко дълго ще продължи защитният имунитет, предизвикан от ваксините. От откритията им ще стане ясно дали следващи дози са необходими.

Pfizer: Може да е необходима и трета доза от COVID ваксината

Pfizer: Може да е необходима и трета доза от COVID ваксината

Ежегодна имунизация също не се изключва

Припомняме, че в четвъртък той изрази надежда това да се случи скоро, но без да дава конкретни срокове.  Той направи предишния си коментар по време на изслушването на подкомисия в Камарата на представителите (долната камара на американския конгрес), където той и други висши федерални здравни служители помолиха американците да продължат да се ваксинират и се опита да успокои нацията, че и трите федерално разрешени ваксини са безопасни.

Фаучи се надява САЩ да възобновят ваксинирането с J&J

Фаучи се надява САЩ да възобновят ваксинирането с J&J

Случаи на тромбози спряха временно употребата ѝ

Не се знаеше обаче колко дълга ще бъде "паузата", тъй като служителите проучват съобщения за поне шест редки случая на съсирване на кръв сред жени, имунизирани с този препарат. Всички шест случая в САЩ са свързани с жени на възраст между 18 и 48 г. Една жена е починала, а друга жена от Небраска е в болница в критично състояние. Около 8 милиона американци са получили доза на "Джонсън и Джонсън", което представлява по-малко от 4% от над 198 милиона дози, прилагани в цялата страна.

Експертна комисия към Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC) на САЩ миналата седмица реши да отложи решението си. След извънредната среща от CDC обявиха, че трябва да съберат повече информация преди да излязат с препоръка.

Следващата среща на експертната комисия към CDC за ваксината се очаква идната седмица.

Агенциите съветват като "предпазна" мярка временно да се спре използването на ваксината, докато разследването на случаите на тромбози не приключи.

Малко по-късно от американската корпорация Johnson & Johnson обявиха, че отлагат доставките на ваксината срещу COVID-19 за Европа.

Припомняме, че в началото на април, Фаучи заяви, че САЩ може и да не се нуждаят от ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca, дори и ако получи одобрението на американския регулатор. Според него, в момента САЩ имат достатъчно ваксини да удовлетворят всичките си нужди без използване ваксината на британско-шведската компания.

Корпорацията Johnson & Johnson се обърна към конкуренти в производството на ваксини срещу коронавируса с молба да обединят усилия за проучване рисковете от тромбози, но от Pfizer и Moderna са отказали. Само AstraZeneca, чиято ваксина създава подобни тромбози след ваксинация, се съгласи. 

Pfizer и Moderna отказаха на J&J заедно да разследват тромбози

Pfizer и Moderna отказаха на J&J заедно да разследват тромбози

Само AstraZeneca, чиято ваксина създава подобни тромбози след ваксинация, се е съгласила

Друг въпрос, който Фаучи пожела да коментира, е вълнта от насилие, което залива САЩ - само от 16 март тази година насам са регистрирани най-малко 45 въоръжени нападения с жертви и ранени в страната. Един от последните бе в Индианаполис. Това отново повдигна дебата за контрола над оръжията, който обаче е чувствителна тема за американското общество, защото засяга конституционни права. Самият Фаучи счита, че това също е важен проблем за общественото здраве, тъй като умират много хора.