Федералните агенции предупредиха, че здравеопазването на САЩ е изправено пред "засилваща и непосредствена" заплаха от киберпрестъпления. Хакерите отприщват вълна от опити за изнудване след блокиране на болничните информационни системи, което може да засегне здравето на пациентите на фона на разпространяващия се коронавирус, пише "Гардиън".

ФБР и други две федерални агенции отправиха предупреждение, че има информация и киберзаплаха за американските болници и здравеопазване. Подчертава се, че хакерски групи се опитват да откраднат информация и да прекъснат здравните услуги.

Независими експерти по сигурност съобщиха, че вече са засекли действия срещу най-малко пет американски болници тази седмица и потенциално могат да бъдат засегнати други стотици здравни заведения.

Офанзивата на рускоговоряща престъпна група е предприета по-малко от седмица преди президентските избори. На този етап се смята, че мотивът на престъпната организация е изнудване за пари.

Според експерти атаката е безпрецедентна по мащаба си, като се има предвид, че е извършвана по време на спорни президентски избори и най-тежката пандемия от век.

Предупреждението е отправено от ФБР, Департамента за вътрешната сигурност и Департамента по здравеопазване и социални дейности.

През последните 18 месеца САЩ регистрираха вълна от хакерски атаки с цел изнудване, включително бяха засегнати местните правителства и училища от Балтимор до Атланта.

През септември атака с цел изнудване бе предприета срещу 250 здравни заведения, която принуди лекарите и медицинските сестри да разчитат на хартия и химикали за записване на информацията, а работата в лабораториите се забави. Служители описаха хаотични условия в интензивните отделения, включително задръстване от хора в спешните отделения и спиране работата на безжичните медицински апаратури за отчитане на жизнени показатели.

На този етап не може да се докаже връзка между руското правителство и хакерите, които използват платформата Trickbot, но няма съмнение, че Москва знае за действията.