ФБР е изпратило разследващ под прикритие на среща със съветник от предизборната кампания на Доналд Тръмп, за да разбере дали е работил с Русия. Информацията разпространява АФП, като се позовава на вестник "Ню Йорк таймс".

Разследващият, който се е срещнал с Джордж Пападопулос в лондонски бар през септември 2016 г. - два месеца преди Тръмп да бъде избран за президент на САЩ, се е представил за научен сътрудник, пише американското издание, позовавайки се на източници, запознати с операцията.

В крайна сметка операцията "не е донесла плодотворна информация", допълва изданието, но разкритието може да предостави на Тръмп още средства за борба. Държавният глава се оплаква, че президентската му кампания е била "шпионирана".

Главният прокурор Уилям Бар спомена това по време на изслушване пред Конгреса по-рано тази седмица, като заяви, че ще открие разследване за "шпионаж" срещу Тръмп от ФБР. Това е свързано и с доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва кампанията на Тръмп за връзки с руснаците. 22-месечното разследване, определяно от американския лидер многократно като "лов на вещици", доведе до повдигането на обвинения срещу 34 лица, включително Пападопулос, и три компании.

Пападопулос се призна за виновен, че е излъгал ФБР и сътрудничи на властите. В крайна сметка той лежа в затвора 12 дни.

ФБР имало информатор в щаба на Тръмп

ФБР имало информатор в щаба на Тръмп

Университетският преподавател се срещнал със Сам Кловис