ФБР няма да повдига обвинения срещу Хилари Клинтън. Това е заявил шефът на ФБР Джеймс Коми в писмо до Конгреса на САЩ.

Прегледът на новите имейли, свързвани с кандидата на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън, не е довел до промяна на заключенията на ФБР от юли, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения, според Коми.

Припомняме, Клинтън беше разследвана от ФБР за използване на частен имейл сървър, докато заемаше поста държавен секретар на САЩ. В безпрецедентно обръщение Коми определи действията на бившата първа дама като "изключително безотговорни", но подчерта, че няма нарушения за официално повдигане на обвинения.

Миналият месец ФБР получи съдебна заповед да проучи новооткрити имейли на съветник на Клинтън. Имейли, изпратени от Хюма Абедин, се смята, че са били открити в лаптопа на нейния съпруг, бившия конгресмен Антъни Уайнър, с когото са разделени.

Имало е към 650 хил. имейла, които трябвало да се проучат, което правеше малко вероятно разследващите да успеят да стигнат до заключения по тях преди изборния ден - 8 ноември.

Но днес в писмо до Конгреса Коми отбелязва, че са направили преглед на всички комуникации от и до Хилари Клинтън, докато е била държавен секретар.

"Основавайки се на прегледа ни, не променяме заключенията, които изразихме през юли по отношение на секретар Клинтън", пояснява директорът на ФБР.

От кампанията на Клинтън веднага реагираха и приветстваха действията на бюрото.

Радостни сме, че той потвърди заключенията от юли. Радостни сме, че този въпрос е разрешен, изтъкнаха от кампанията.