ФБР се е обърнало към кипърските власти за информация, свързана с ликвидираната банка FBME, за която има подозрения, че е използвана от "богати руснаци с политически връзки", съобщи в. "The Guardian" с позоваване на собствени източници.

Според информация на изданието, искането на ФБР е свързано с разследването на спецпрокурора Робърт Мълър, който разследва руската намеса в американските президентски избори и връзките на хора от щаба на Доналд Тръмп с представители на Кремъл.

Уточнява се, че ФБР, съвместно с американското министерство на финансите, през ноември е поискало информация за FBME от Централната банка на Кипър.

Според източник на "The Guardian", разследването е свързано с бившия шеф на изборния щаб на Тръмп - Пол Манафорт, който през октомври беше обвинен в пране на пари.

Официален представител на FBME коментира пред британското издание, че Манафорт никога не е бил клиент на банката.

През 2014 г. Централната банка на Кипър е изготвила вътрешен отчет, с който разполага "The Guardian". В него се казва, че сред клиентите на FBME е имало няколко руски граждани, които са заемали "политически чувствителни позиции". Освен това около половината клиенти на банката са били руснаци включително Владимир Смирнов - приближен до руския президент Владимир Путин, и Александър Шишкин - член на путиновата партия "Единна Русия".

Централният офис на банката FBME, известна по-рано като Federal Bank of the Middle East, се е намирал в Танзания, но около 90 на сто от операциите са се осъществявали през кипърския филиал.

През 2014 година американското финансово министерство изготви доклад, в който се посочваше, че FBME се занимава с пране на пари, финансиране на терористи и подкрепа за международната организирана престъпност.

След това Централната банка на Кипър отне лиценза на FBME, е през 2017 г. банката беше ликвидирана.