"Значителна несигурност" около възстановяването на икономиката на САЩ, въпреки че има някои положителни сигнали. Това предупреди гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл, цитиран от АФП.

"Пълно възстановяване е малко вероятно", докато потребителите не се почувстват уверени, че корнавирусът е победен, подчерта той по време на изслушване пред сенатска комисия за банките. Пауъл представи пред сенаторите ситуацията в страната през първата половина на 2020 г.

Шефът на ФЕД: САЩ са изправени пред сериозен икономически спад, но не и депресия

Шефът на ФЕД: САЩ са изправени пред сериозен икономически спад, но не и депресия

В периода от април до юни икономическите данни "ще бъдат много, много лоши"

Шефът на централната банка още веднъж обеща Федералният резерв да използва всички налични инструменти за възстановяване на икономиката. По думите му най-засегнати са американците с ниски доходи и малцинствата, като конкретно посочи испаноговорящите, афроамериканците и жените.

Въпреки изненадващото увеличение на заетостта през май, икономиката затвори близо 20 милиона работни места от февруари и свиването на БВП през април-юни "вероятно ще бъде най-тежкото в историята", подчерта Пауъл.

ФЕД предупреждава за възможна трайна рецесия от пандемията

ФЕД предупреждава за възможна трайна рецесия от пандемията

Пауъл призова Конгреса и Белия дом да действат, за да предотвратят дълготрайни икономически щети

Нивата на производството и заетостта остават далеч под нивата от преди пандемията, каза още той и предупреди, че несигурността около възстановяването на икономиката ще се запази.

Пауъл обясни, че действията на Федералния резерв са само част от по-широк отговор на публичния сектор и че директна подкрепа може да осигури само Конгресът, която ще направи разлика не само в подпомагането на семействата и бизнесите във време на нужда, но също ще ограничи дълготрайните щети върху американската икономика.