"Фейсбук" и "Туитър" отправиха предупреждение след публикуването на 46-минутно видео от президента на САЩ Доналд Тръмп, в което държавният глава повтаря безпочвените обвинения за измами на изборите през ноември, които загуби от Джо Байдън, пише "Гардиън".

CNN: Тръмп ще помилва масово

CNN: Тръмп ще помилва масово

Политика на Белия дом преди януари

Демократът спечели президентските избори с 306 електорални гласа срещу 232 за Тръмп. Байдън получи рекордни 81 милиона гласа спрямо 74 милиона за Тръмп. Но американският президент отказва да признае загубата си и вместо това се обърна към съда, където за момента няма успех. Според експерти изглежда целта на президента е да забави преброяването на гласовете и да предизвика несигурност около изборния процес.

"Това може би е най-важната реч, която изнасям", каза Тръмп във видеото преди да започне да повтаря неоснователните твърдения, че американската избирателна система е "под координирано нападение и обсада".

По-рано тази седмица главният прокурор и министър на правосъдието Уилям Бар заяви, че няма доказателства за мащабна изборна измама.

Иванка Тръмп може да влезе в политиката

Иванка Тръмп може да влезе в политиката

Слухове за бъдещето на президентската дъщеря

"Тук не става въпрос само за зачитане гласовете на 74 милиона американци, които гласуваха за мен. Става въпрос да се гарантира, че американците могат да повярват на тези избори. И всички бъдещи гласувания", подчерта държавният глава.

8 декември е крайният срок щатите да заверят резултатите от изборите. Вариантите на Тръмп да оспори резултатите се изчерпват.

Тръмп се кандидатира за президент 2024 в деня на инаугурацията на Байдън?

Тръмп се кандидатира за президент 2024 в деня на инаугурацията на Байдън?

Той ще пропусне церемонията на 20 януари