Основателят и шеф на "Фейсбук" Марк Зукърбърг заяви, че социалната мрежа не е организация за следене, съобщават световни агенции.

Той направи коментара по време на изслушване пред членове на Камарата на представителите на САЩ. Втори пореден ден Зукърбърг е изслушван от американските законодатели. Вчера Зукърбърг даде показания пред Сената. 44-ма сенатори го разпитваха в продължение на 5 часа.

Зукърбърг обяви: Facebook е в постоянна битка с Русия

Зукърбърг обяви: Facebook е в постоянна битка с Русия

"Това е надпревара. Те ще продължат да стават по-добри"

Днес шефът на социалната платформа подчерта, че управлява технологична компания и не вярва, че тя принадлежи към медийния или финансов сектор.

Снимка 350178

Източник: ЕПА

Относно скандала с британската компания Cambridge Analytica, която неправомерно е използвала лични данни на милиони потребители на "Фейсбук", Зукърбърг отрече, че има паралели с организации за наблюдение и поясни, че потребителите винаги могат да изтриват информация, която публикуват в мрежата.

Зукърбърг призна за "много грешки" пред Сената

Зукърбърг призна за "много грешки" пред Сената

След скандала с изтичането на данни

Социалният медиен оператор има "инженери, които пишат код" за услуги, продължи той, но призна, че мрежата също предоставя инструменти за плащане и видеосъдържание като спорт.

В понеделник "Фейсбук" започна да уведомява потребителите, чиято информация е използвана неправомерно от Cambridge Analytica, разкри той. 

Зукърбърг се извини за изтичането на данни за потребителите на Фейсбук

Зукърбърг се извини за изтичането на данни за потребителите на Фейсбук

Cambridge Analytica се възползва...

Зукърбърг призна, че негова лична информация е била продадена на трета страна. Той поясни, че личните му данни са сред тези на 87 милиона души, които са използвани от Cambridge Analytica.

Той е категоричен, че са "неизбежни" регулации в сектора. 

Снимка 350175

Източник: ЕПА

"Топ приоритетът" на компанията, според него, е да се предотврати чужди актьори да се месят в изборите в САЩ и други държави. Той разкри, че социалната мрежа ще използва нови инструменти с изкуствен интелект, които вече са успели да блокират десетки хиляди профили, които е установено, че са се намесили на изборите във Франция, Германия и Алабама.

Всички потребители ще имат контрол над личните данни, увери той.