Създателят и изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви пред американските сенатори по време на изслушването му в Сената на САЩ, че компанията му е в постоянна битка с руски оператори, които се опитват да експлоатират социалната мрежа.

"Това е надпревара, състезание. Те ще продължат да стават по-добри", подчерта Зукърбърг.

Зукърбърг отговаряше на въпроси след скандала със събирането на данни от потребители на социалната мрежа от страна на компанията Cambridge Analytica.

Фейсбук премахна 270 страници на руската ферма за тролове

Фейсбук премахна 270 страници на руската ферма за тролове

За да бъдат защитени от намеса изборите в различни страни...

Той също така разкри, че Робърт Мюлър, специалният прокурор, разследващ предполагаемата намеса на Русия в американските президентски избори през 2016 г., е разпитал служители на "Фейсбук", като самият Зукърбърг не е бил сред тях.

"Работата ни със специалния прокурор е поверителна и искам да съм сигурен, че в открита сесия не разкривам нещо, което е поверително", посочи Зукърбърг.

През февруари специалният прокурор Робърт Мюлър повдигна обвинения на 13 руснаци за намеса в американските президентски избори, както и срещу три руски компании. Една от тях беше Агенцията за интернет изследвания, която е известна като "руска ферма за тролове" и която според обвинението е имала "стратегическа цел да сее раздори в американската политическа система".

Зукърбърг призна за "много грешки" пред Сената

Зукърбърг призна за "много грешки" пред Сената

След скандала с изтичането на данни

Зукърбърг обяви, че "Фейсбук" вече разработва нови инструменти за идентифициране на фалшиви профили, чрез които се манипулира общественото мнение.

"Има хора в Русия, чиято работа е да се опитват да използват нашите системи и други интернет системи, както и други системи. Трябва да инвестираме, за да ставаме по-добри и в това", изтъкна още шефът на "Фейсбук".