Конституционният съдия Филип Димитров е избран за заместник-председател на Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, съобщи lex.bg.

Днес от Венецианската комисия обявиха, че за председател е преизбран италианецът Джани Букикио.

В изявлението се подчертава, че освен конституционен съдия, Филип Димитров е и министър-председател на България през периода 1991-1992 г. Той е представител на страната ни в комисията от началото на 2017 г. на мястото на проф. Евгени Танчев.

Филип Димитров влезе във Венецианската комисия

Филип Димитров влезе във Венецианската комисия

Кандидатурата му е изпратена в края на м.г.

Избрани са още двама нови заместник-председатели: Клер Бази-Малаури - член на френския Конституционен съвет и Реджина Кинер от Швейцария - професор по конституционно и административно право в университета в Цюрих.

Изборите за ново ръководство са проведени на 6-7 декември във Венеция.

Комисията е избрала още за членове на Бюрото Хердис Керулф Торгейсдотир (Исландия), Вероника Билкова (Чехия), Майкъл Френдо (Малта) и Талия Хабриева (Руска федерация).

Венецианската комисия предоставя правни съвети на държавите-членки и им помага да хармонизират своите правни и институционални структури с европейските стандарти.

Филип Димитров облече тогата на конституционен съдия

Филип Димитров облече тогата на конституционен съдия

Той и Мариана Карагьозова са от квотата на

Новината за избирането на Филип Димитров за заместник-председател идва дни, след като Венецианската комисия обяви препоръките си за промени в законодателството у нас, с които да се осигури възможност за ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор, в случай, че той извърши престъпление.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще изпълни всички препоръки и още в събота Министерският съвет прие на извънредно заседание промени в НПК. Те предвиждат шефът на отдел "Инспекторат" към Върховната касационна прокуратура да разследва главния прокурор и заместниците му. Според правителството независимостта на шефа на инспектората ще бъде гарантирана от новия му статут, според който той ще бъде избиран с мнозинство от 2/3 на Прокурорската колегия на ВСС и ще има 7-годишен мандат.