Финландия и Швеция заедно ще закупят преносими огнестрелни и противотанкови оръжия. Това обяви финландското министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

Двете страни ще засилят сътрудничеството си в обществените поръчки за отбрана, като за целта Финландия се присъедини към споразумение за придобиване на противотанкови оръжия от шведския производител на оръжия Saab Dynamics, дъщерно дружество на Saab, съобщи ведомството.

Финландският министър на отбраната Анти Кайконен разреши и подготовка за съвместно закупуване на малки огнестрелни оръжия, включително щурмови пушки и оръжия за лична защита.

Финландия и Швеция стъпиха на прага на НАТО

Финландия и Швеция стъпиха на прага на НАТО

Единствено Турция даде заявка, че предстои труден път за двете страни

По-рано днес двете скандинавски страни подадоха заявленията си за присъединяване към НАТО, след като нахлуването на Русия в Украйна ги накара да преосмислят дългогодишната си политика на неутралитет по отношение на военните съюзи.

Споразумението за противотанкови оръжия дава възможност за закупуване на ракети, безоткатни пушки, боеприпаси и друго свързано с тях оборудване, обясни Кайконен.

Съвместните поръчки ще подобрят наличността на критично отбранително оборудване във Финландия и Швеция, тъй като страните ще могат да си служат с едно и също търговско споразумение, пояснява ведомството.