Финландия влиза в триседмична блокада от днес. Това обяви в края на февруари премиерът на страната Сана Марин заради ръст на новите случаи на коронавирус. Правителството на Финландия обяви на 1 март извънредно положение. Решението ще позволи на скандинавската държава да наложи други ограничения.

Блокадата няма да включва вечерен час, но ресторантите ще бъдат затворени и учениците на възраст над 13 г. ще продължат обучението дистанционно, поясниха от правителството. Събиранията се ограничават до 6 души.

Финландия е третата държава с най-нисък брой заразени в Европа след Исландия и Норвегия, но скандинавската държава с 5,5 милиона души население регистрира рязко покачване на новите случаи. Районите около столицата Хелзинки са най-тежко засегнати.

Финландия обяви извънредно положение

Финландия обяви извънредно положение

Нови щамове на коронавируса предизвикаха рязко покачване на инфекциите в страната

Министерството на правосъдието се съгласи със секретарите на парламентарните партии, че местните избори трябва да бъдат отложени за 13 юни поради ситуацията с коронавируса. Осем от девет партии са подкрепили мярката. Това гарантира, че ходът ще бъде одобрен от Парламента, който в крайна сметка трябва да вземе решението. Изборите първоначално бяха насрочени за 18 април. Предварителното гласуване във Финландия и в чужбина трябваше да започне на 7 април.

Финландия може да регистрира до 11 200 заразени до средата на април. Досега рекордът за деноощие бе 797 случая миналата сряда.

Финландия остава затворена за чужденци до 9 февруари

Финландия остава затворена за чужденци до 9 февруари

Причината е пандемията в страната