Флорида одобри поправка, която автоматично ще възстанови избирателните права на повече от 1 милион души с присъда, информира Си Ен Ен.

Осъдени, които са излежали присъдата си, включително глоби, пробация и пуснати на свобода, сега ще им се позволи да гласуват в щата. Но новият закон не се отнася за тези, които са осъдени за убийство или сексуално престъпление.

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ
Обновена

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ

Републиканците запазват контрола над Сената

Четвъртата поправка беше приета при гласуването вчера след преминаване на изисквания праг от 60%, за да се превърне в закон.

На неправителствената организация Fair Democracy, която стои зад мярката, й отне повече от 2 г. да подложи предложението на гласуване. Тя трябваше да събере 766 200 подписа. Щатските власти одобриха предложението през януари 2018 г.

Флорида е един от 13 щата, които налагат доживотна забрана на осъдени да гласуват. В други щати осъдените не губят избирателните си права или ги губят за определен период. В Мейн и Върмонт осъдените не губят правата си. В 14 щата и Окръг Вашингтон ги губят само ако са в затвора. В други 22 щата те губят правата си, докато не изтече присъдата им.