Държавите от Европейския съюз трябва да синхронизират въвеждането на ваксинационни мерки и може да се наложат допълнителни ограничения, но не трябва просто да затварят границите си, за да не стигнат случаите на COVID-19, заяви в сряда председателят на Европейската комисия, съобщава "Ройтерс".

"Общото затваряне на границите в тази ситуация няма смисъл", коментира Урсула фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент.

"Това вреди на функционирането на нашия единен пазар и не е толкова ефективно, колкото целенасочените мерки и затова се нуждаем от общ подход за тестване, проследяване, пътуване и граници."

"Трябва да има повече подкрепа на бизнеса за увеличаване на производството и трябва да се противопоставим и ясно да проследим разпространението на новия вариант. Това е състезание с времето".

Механизмът на ЕС за споделяне на ваксини е проява на солидарност и "онези, които показват подкрепа на своите партньори с дози и действия, няма да бъдат забравени, но тези, които не помогнат, ще бъдат запомнени по много различни причини и съм твърдо решена, Европа ще стои на правилната страна на историята и човечеството".

Меркел заплаши със строги мерки срещу коронавируса

Меркел заплаши със строги мерки срещу коронавируса

Германия мисли да затвори граници

Фон дер Лайен коментира по-рано, че ЕС започва да ваксинира и "ваксинацията е свобода", след това тя приветства инициативата на гръцкото правителство, позволяваща на ваксинираните хора да пътуват свободно, и призова за взаимно признат "ваксинационен сертификат" в страните от ЕС.

Тя обясни също, че забавянето на производството на ваксината на Pfizer няма да се попречи на доставките й за Европа и всички планирани пратки за първото тримесечие на 2021 година ще пристигнат до края на март.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също не изключва възможността в Европейския съюз да се въведат паспорти за ваксинация срещу COVID-19, позволяващи свободното пътуване, което ще е достъпно само за ваксинираните.

Изпълнителният орган на ЕС настоява държавите-членки да поставят цел за ваксиниране на най-малко 70% от населението на блока до това лято.

Сертификатът за ваксинация може да бъде въведен до края на месеца, коментира заместник председателят на ЕС Маргаритис Схинас.