Европейската комисия е готова да започне преговори с Албания и Северна Македония, според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен написа в Twitter, че Северна Македония и България са близо до сделка, която би отворила пътя за започване на преговори за присъединяване на първата и Албания.

"Добър телефонен разговор с премиера Ковачевски. Дългоочаквани добри новини, че МК и БГ, с подкрепата на Франция, са близо до споразумение, което взема предвид интересите и опасенията. ЕК е готова да започне процеса на скрининг за Македония и Албяния, следващата стъпка по техния европейски път."

Ковачевски: Историческите въпроси не са част от новото френско предложение

Ковачевски: Историческите въпроси не са част от новото френско предложение

След като Скопие получи променения документ

Албанският премиер Еди Рама каза в петък, че е оптимист, че Северна Македония ще приеме френската сделка.

"Моето мнение е, че новото предложение, което е окончателно, е напълно приемливо и правителството, мнозинството в парламента на Северна Македония, ще го приеме без никакво колебание", каза той.

Лидерът на социалистите Таулант Бала каза, че е получил новини от Европейския съюз, че Албания ще проведе първата си междуправителствена конференция следващата седмица. Изявлението на Бала идва часове след като Макрон потвърди, че може да е постигната сделка между България и Северна Македония.

Оглавявана от Франция, тази сделка на практика ще позволи на България да вдигне ветото, което наложи на Северна Македония по културни и езикови въпроси, и ще отвори пътя за последната и Албания да започнат преговори за преговори.

Макрон: Намерен е компромис между България и Северна Македония

Макрон: Намерен е компромис между България и Северна Македония

РСМ излезе с изявление, засега България все още не е публикувала публично изявление