Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във вторник, че ЕС трябва да "сдържа тази огромна сила на големите технологични компании" и тяхното въздействие върху "нашите демокрации, нашата сигурност и качеството на нашата информация", коментира тя на онлайн конференция в Давос.

САЩ трябва да помогнат на ЕС за овладяване на социалните медии, създавайки глобален правилник, "базиран на нашите ценности". "Заедно бихме могли да създадем набор от правила за цифровата икономика, които да са валидни в глобален мащаб". Тя подчерта, че "това, което е незаконно офлайн, трябва да бъде незаконно и онлайн".

Фон дер Лайен настоява за необходимостта от прозрачност на алгоритмите, използвани от големите технологични фирми. "Искаме ясно да се определи интернет компаниите да поемат отговорност за начина, по който разпространяват, популяризират и премахват съдържание."

Тя се позова на решението на Twitter да блокира профила на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, заявявайки, че "такава сериозна намеса в свободата на изразяване не трябва да се основава само на фирми. Трябва да има рамка от закони за такива широкообхватни решения".

"Бизнес моделът на онлайн платформите оказва влияние не само върху свободната и лоялна конкуренция, но и върху нашите демокрации, нашата сигурност и качеството на нашата информация", обясни фон дер Лайен.

Маас и фон дер Лайен критикуват онлайн платформите и ще се борят за демокрацията

Маас и фон дер Лайен критикуват онлайн платформите и ще се борят за демокрацията

ЕС и САЩ ще налагат заедно световни "демократични граници на необузданата политическа власт на интернет гигантите"