Великобритания ще трябва да предложи кандидат за комисар в следващата Европейска комисия, ако все още е член на ЕС след 31 октомври. Това съобщи новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

Петгодишният мандат на настоящата Европейска комисия под ръководството на Жан-Клод Юнкер изтича на 31 октомври. На същия ден премиерът на Великобритания Борис Джонсън обещава страната да напусне ЕС.

ЕС подкрепя отлагането на Брекзит, няма съгласие колко ще продължи

ЕС подкрепя отлагането на Брекзит, няма съгласие колко ще продължи

Брюксел предпочита отлагане пред напускане без сделка

Но Брекзит вероятно отново ще бъде отложен, а мандатът на новата Комисия ще бъде отложен с един месец заради проблеми с изслушването на кандидатите за еврокомисари на Франция, Унгария и Румъния. Според законите на ЕС всички 28 страни членки трябва да номинират по един комисар. Великобритания не предложи кандидат за комисар, след като Джонсън е категоричен, че няма да членуват в ЕС през ноември.

Ако след 1 ноември има отлагане на Брекзит, Великобритания все още ще е в ЕС, разбира се, след това аз ще поискам Великобритания да изпрати комисар, обяви Фон дер Лайен пред журналисти при посещение във Финландия. Тя добави, че ЕС трябва да реши дали да отложи Брекзит.

Макрон настоява отлагането на Брекзит да не е повече от 15 дни

Макрон настоява отлагането на Брекзит да не е повече от 15 дни

Това обаче може да доведе до Брекзит без сделка

Анти Рине, премиерът на Финландия, която е ротационен председател на ЕС, каза, че "може би всички" страни членки на ЕС ще подкрепят отлагане на Брекзит.

Фон дер Лайен каза още, че скоро ще покани новия кандидат на французите за еврокомисар Тиери Бретон на интервю, за да обсъдят единния пазар и дигиталния дневен ред на ЕС. Тя също изрази надежда Румъния да обяви номинацията си за еврокомисар до няколко дни.

Джонсън и Корбин не договориха график за паузирания законопроект за Брекзит

Джонсън и Корбин не договориха график за паузирания законопроект за Брекзит

На срещата, проведена в офиса на министър-председателя в Камарата на общините, са присъствали и съветници на двамата лидери