Арестите на нелегални имигранти с цел депортирането им започнаха в някои американски градове. Това съобщи в неделя Fox News, цитирайки източник в американската администрация.

Според него арестите започват в Ню Йорк и няколко други градове през нощта от събота до неделя. Ръководителят на Федералната служба за имиграция и митнически контрол (SITC) Матю Албенс от своя страна подчерта, че не счита думата "набези", използвана в медиите, за приложима към текущите операции.

В САЩ заловиха имигранти

В САЩ заловиха имигранти

Групата е хваната в Тихуана

"Ние предприемаме целеви мерки за принудително изпълнение срещу определени хора, които вече са прекарали деня в съда по дела за имиграция и на които е наредено да напуснат страната в съдебна заповед", ​​каза той по телевизията. "В момента нямаме друг избор, освен да отидем и да приложим тези законно издадени заповеди на миграционния съдия", подчерта Матю Албенс.

На свой ред президентът на САЩ Доналд Тръмп отбеляза в неделя на страницата си в Twitter, че голям брой престъпници са в центровете за задържане на имигранти на границата с САЩ. "Съжалявам, не мога да ги пусна в нашата страна", подчерта американският лидер. По-рано беше съобщено, че в началния етап служителите на СИТК планират да задържат най-малко 2 хиляди души в 10 най-големи града на страната.

В края на юни Тръмп предупреди, че американските полицейски служители скоро ще започнат да депортират милиони нелегални имигранти. Няколко дни по-късно той обяви, че набезите са отложени, защото управляващата републиканска партия се надява да сключи компромисно споразумение с демократите, предназначено да помогне за решаването на проблема с нелегалната имиграция и да затегне контрола на границата.

Долната камара на Конгреса одобри $4,5 млрд. за имигрантите на границата с Мексико

Долната камара на Конгреса одобри $4,5 млрд. за имигрантите на границата с Мексико

Финансовият пакет беше одобрен от 230 конгресмени срещу 195

При сегашния ръководител на Белия дом борбата срещу нелегалните имигранти значително се засили. По време на кампанията за президентските избори през 2016 г. Тръмп обеща на своите поддръжници да следва по-строга имиграционна политика, както и да засилят граничния контрол. Той е убеден, че нелегалните имигранти, които са около 11 милиона от тях в САЩ, са престъпници.