Върховният комисар на ООН за правата на човека обяви, че е "дълбоко шокирана" от условията, при които мигрантите и бежанците са държани в центровете за задържане в САЩ, след като се появиха съобщения за тежка пренаселеност и болестотворни помещения, съобщава "Франс прес".

"Като педиатър, но и като майка и бивш държавен глава, съм дълбоко шокирана, че деца са принудени да спят на пода в пренаселени съоръжения, без достъп до адекватно здравеопазване или храна, и при лоши санитарни условия", изтъкна върховният комисар Мишел Бачелет.

Доклад на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, публикуван миналата седмица, предупреди за "опасната пренаселеност" в множество центрове за мигранти, в които живеят хиляди хора, които се опитват да останат в САЩ, повечето бягащи от насилие и бедност в Централна Америка.

След това, в събота, вестниците "Ню Йорк таймс" и "Ел Пасо таймс" публикуваха статия, описваща станция на граничната полиция в Клинт, щата Тексас, пълна със стотици деца, облечени в мръсни дрехи и събрани в изключително мръсни помещения.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече историята "измама" и каза, че ще отиде заедно с медиите на посещение на центровете за мигранти.

Бачелет каза, че дори задържането на деца "за кратки периоди при добри условия може да има сериозно въздействие върху тяхното здраве и развитие".

"Помислете за щетите, които се правят всеки ден, позволявайки тази тревожна ситуация да продължи", добави Бачелет, която е бивш президент на Чили.

По-рано Тръмп изрази слабо съчувствие към мигрантите в центровете, като написа в "Туитър": "Ако нелегалните имигранти са недоволни от условията в бързо построените или обновени центрове за задържане, просто им кажете да не идват. Всички проблеми ще са решени!"