Франция предприе стъпка към разрешаване на лесбийките и необвързаните жени да забременяват с медицинска помощ, което предизвика сблъсък с религиозната общност в страната, информира АФП.

Долната камара на френския парламент одобри законопроект за биоетиката. Ходът вече предизвика бурно недоволство от опоненти, включително и от някои от центристката партия на президента Еманюел Макрон.

Към момента само хетеросексуалните двойки имат право да използват медицинска помощ и конкретно репродуктивни методи като инвитро оплождане (IVF).

Сега проектозаконът трябва да бъде прокаран в горната камара на парламента, за да се превърне в закон. В Националното събрание законопроектът беше подкрепен с 55 срещу 17 гласа.

Това е най-голямата социална реформа на Макрон, откакто пое властта през 2017 г. Но президентът призна, че поема голям политически риск и взема под внимание негативния отзвук след узаконяването на еднополовите бракове при социалистическия президент Франсоа Оланд. Коалиция от религиозни групи, католически фигури и десни политици организираха масови демонстрации срещу Оланд.

Около 20 консервативни групи призоваха за демонстрация в Париж на 6 октомври срещу предложените промени, които според тях ще "лишат децата от бащи".

Според проектозакона, за който депутатите предложиха 2500 поправки, детето на двойка лесбийки ще носи имената на "майката и майката" в акта за раждане вместо на "майката и бащата".

"Държавата ще трябва да лъже детето, че е родено от две майки", коментира пред радио RTL Марин льо Пен, лидер на крайнодясната партия "Национален сбор". "Държавата не трябва да лъже на акта за раждане...можете да кажете, че е роден от неизвестен баща", добави тя.

Консервативният вестник "Фигаро" излезе с материал на редакцията в понеделник, че промяната "заплашва основите на нашето човечество", докато престижната Национална медицинска академия на Франция предупреди за потенциалното психологическо въздействие върху детето.

В законодателството е заложено здравната система на страната да покрие разходите за процедурата за всички жени под 43 г. Също позволява на децата, заченати с донорска сперма, да установят самоличността на донора, когато навършат 18 г. Това е промяна в стриктната процедура за запазване в тайна на името на донора.

Ако бъде одобрено в горната камара, френското законодателство ще е в съответствие с това в други европейски държави като Белгия, Испания, Португалия, Холандия, Ирландия, Великобритания и скандинавските държави, които разрешават зачеване с медицинска помощ за всички жени.