Франция гласува на местни избори, въпреки че властите ограничиха събиранията на публични места заради новия коронавирус, информира АП.

Французите избират кметове и местни съвети.

Френските власти: Не вземайте противовъзпалителни лекарства срещу коронавируса

Френските власти: Не вземайте противовъзпалителни лекарства срещу коронавируса

Вземането на противовъзпалителни може да се превърне във фактор, който да утежни инфекцията. В случай на температура, вземайте парацетамол. Ако вече сте вземали противовъзпалителни лекарства, потърсете съвет от личния си лекар

Избирателните секции отвориха врати след въвеждането на нови драстични мерки - затваряне на всички ресторанти, музеи и повечето магазини в страната заради разпространяващия се вирус. Във Франция са потвърдени повече от 4400 случая и 91 починали.

Президентът на държавата Еманюел Макрон реши да не се отлагат, тъй като би било недемократично. Но вирусът се очаква сериозно да намали избирателната активност.

И Франция затваря магазините, ресторантите, кината

И Франция затваря магазините, ресторантите, кината

Мярката беше обявена от премиера на страната Едуард Филип

Правителството нареди безпрецедентни санитарни мерки в секциите.

На организаторите е наредено да позволяват най-малко един метър разстояние между хората на опашките, а също така да предоставят сапун, мокри кърпички или дезинфекциращ гел за машините за гласуване. Властите призоваха избирателите да си носят химикали за подпис в списъците.

Днес е първият тур за избиране на кандидати във всичките 35 000 френски общини, някои само с дузина жители. Гласоподавателите ще избират кметове и общински съветници.

Ако на първи тур не бъде получено мнозинство, всички, които получат над 10% подкрепа, ще участват на втория тур, който е планиран за 22 март.

Изборите са важни за настроенията в страната с оглед президентския вот през 2022 г.

Франция компенсира 99% от работниците, изгубили заплатите си заради коронавируса

Франция компенсира 99% от работниците, изгубили заплатите си заради коронавируса

Франция забрани пътуванията, затвори училищата и наложи други мерки

Гласуването е сериозно предизвикателство за 3-годишната центристка партия на Макрон, която за първи път участва на местни избори и все още няма добре изградени структури в страната.

Основната битка е в Париж, където фаворитите са три жени: сегашната кметица социалистка Ан Идалго, съперничката й от десницата Рашида Дати и кандидатката на мнозинството Аниес Бюзен.