Обещанието на евроскептика Марин льо Пен да извади Франция от еврозоната, ако влезе в Елисейския дворец, ще струва на страната около 30 милиарда евро на година.

Това предупреди управителят на Централната банка на Франция Вилерой дьо Галхау, цитиран от "Франс прес".

По-малко от три месеца преди първия тур на президентските избори Льо Пен представи националистическата си предизборна платформа, която включва спиране на миграцията, излизане от еврозоната и организиране на референдум за членството на Франция в ЕС.

Марин льо Пен откри кампанията си с обещание да защити Франция от глобализацията

Марин льо Пен откри кампанията си с обещание да защити Франция от глобализацията

Льо Пен ще победи на първия тур на президентските избори

Според социологическите проучвания Льо Пен ще победи на първи тур, но на втория тур в началото на май ще загуби от независимия центристки кандидат Еманюел Макрон.

Гуверньорът на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Галхау предупреди, че напускането на еврозоната ще доведе до увеличение на лихвите по френските заеми.

Ако останем сами, ще бъдем безпомощни пред спекулациите на финансовия пазар (...) и безпомощни пред натиска на американския долар, подчерта управителят пред радио France Inter.

По думите му Франция ще губи по над 30 милиарда евро на година, ако напусне валутния съюз, което е равнозначно на годишния бюджет за отбрана.

Той добави, че лихвите върху френския дълг са паднали с 1,5% от приемането на еврото.

Това е от голямо значение за тези, които са взели ипотечни заеми, както и за бизнес инвестициите и за всички данъкоплатци, изтъкна управителят на банката.

Според него еврото също държи инфлацията ниска.