Франция и Германия са изготвили план за реформиране на Европейския съюз, който ще бъде представен пред страните членки на Общността. Планът също има за цел да успокои тревогите от неразбирателството между лидерите на двете държави, информират RFI и "Политико".

Проектодокументът призовава за "Конференция за бъдещето на Европа", която да започне от следващата година и да продължи до 2022 г.

Конференцията трябва да отговори на всички проблеми в Общността и да направи ЕС по-обединен и по-суверенен, пише в документа. Подчертава се, че всяка промяна в работата на Общността, съгласувана със страните членки и при консултации с евроинституциите, външни експерти и обществото, трябва да доведе до промяна на договорите.

Проектът ще бъде обсъден от посланиците на страните членки в Брюксел в сряда, когато е планирано Европейският парламент да гласува новия състав на Европейската комисия. Комисията на Урсула фон дер Лайен трябва да встъпи в длъжност на 1 декември.

Брекзит не е единственият проблем пред бъдещето на Европа. Париж и Берлин - двигателят на ероинтеграцията - все повече имат разминавания по ключови теми. Франция блокира разширяването на ЕС и конкретно преговорите за еврочленство със Северна Македония и Албания, докато Германия и другите членки като цяло подкрепят да започнат преговори с двете балкански държави.

Отделно Еманюел Макрон и Ангела Меркел се разминават за бъдещето на НАТО.

Ако планът на Франция и Германия за реформиране на ЕС бъде одобрен от евролидерите на срещата на върха на Общността на 12 декември, ще бъде създаден секретариат за реформата, който ще контролира преговорите през следващите две години. Това означава, че политическият диалог ще се проведе през втората половина на 2020 г. под председателството на Германия и ще завърши през 2022 г., когато Франция ще поеме ролята на ротационен председател на ЕС.

Планът предвижда две фази. По време на първата фаза, която ще е от февруари 2020 г. до лятото на същата година, фокусът ще е върху проблеми, свързани с демократичното функциониране на ЕС. Това включва избори и заемането на ключовите постове.

Втората фаза ще започне от втората половина на 2020 г. (германското председателство) и ще завърши през първата половина на 2022 г. (френското председателство). Фокусът ще е върху политически приоритети.

Според "Политико" бившият белгийски премиер и дългогодишен член на Европейския парламент Ги Верхофстат е един от потенциалните кандидати за председател на конференцията.