Премиерът на Франция предлага по-строго и по-бързо наказание за хората, които атакуват полицията, докато правителството отдава национална почит на последния полицай, убит при изпълнение на служебния си дълг, съобщава АП. 

Премиерът Жан Кастекс ще води церемонията във вторник в южния град Авиньон в чест на офицера Ерик Масън, убит миналата седмица при инцидент, свързан с наркотици. Четирима души са арестувани при разследването на убийствата, каза регионалният прокурор.

Това е последната от няколко атаки срещу френската полиция, които разгневиха полицейските съюзи и се превърнаха в политически проблем преди регионалните избори през юни и президентските избори във Франция догодина.

Полицията и местните жители се събраха на голям протест в неделя в Авиньон, за да поискат по-строги политики за сигурност и синдикатите планират демонстрации в цялата страна през следващата седмица.

Кастекс се срещна в понеделник с представители на полицията, за да се опита да успокои напрежението и обеща "пълната си подкрепа" на служителите по сигурността. Той каза, че правителството ще предложи ново законодателство, увеличаващо наказанията за онези, които нападат полицаи или се противопоставят на арест и по-бързо производство.

Той също така обеща 10 милиона евро финансиране за засилване на сигурността в полицейските участъци, след като миналия месец полицейски административен служител бе убита в нейното полицейско управление в предградието на Париж, Рамбуйе, което според властите е ислямистка екстремистка атака.

Във Франция задържаха 5 души за терористичния акт в Рамбуйе

Във Франция задържаха 5 души за терористичния акт в Рамбуйе

Убитият нападател тунизиец бил практикуващ мюсюлманин