Френските власти задържаха пет човека, последният в неделя в рамките на антитерористично разследване, целящо да идентифицира потенциални съучастници и мотиви, след като полицейска служителка бе смъртоносно намушкана в полицейско управление в Рамбуей, близо до Париж, съобщава АП. 

Френската полиция застреля нападателя тунизиец малко след като той прободе с нож във врата невъоръжената административна служителка в петък на входа на полицейското управление. На пресконференция в неделя прокурорът за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар заяви, че полицията разпитва братовчед на нападателя.

Баща му и двойка, която му е предоставила адрес за поща и друга администрация, и друг братовчед също са разпитани, съобщава Рикар.

Макрон: Няма да се предадем в борбата срещу ислямисткия тероризъм

Макрон: Няма да се предадем в борбата срещу ислямисткия тероризъм

Макрон и Жан Кастекс определиха нападението в Рамбуей като терористична атака

Жертвата, служителка на Националната полиция, е напуснала управлението, за да удължи времето си за паркинг и е проследена до зоната за влизане от нападателя.

Нападателят, идентифициран от властите като Джамал Г., е влязъл във Франция незаконно през 2009 г. и е получил документи за пребиваване в края на 2019 г., каза Рикар. Според баща му той е бил практикуващ мюсюлманин, добави Рикар.

Той е наблюдавал полицейското управление и е слушал религиозни песни, подбуждащи към "джихад", точно преди нападението, според доказателствата, намерени в мобилния му телефон.

Свидетели са го чули да казва "Аллах акбар" по време на терористичната атака.

Той няма криминално досие или доказателства за радикализация, каза Рикар, подчертавайки, че се провеждат разследвания, за да се установи дали хора са помагали или вдъхновявали нападателя.

Разследването е в "тясна координация" с тунизийските съдебни власти.

Кастекс: Убийството на полицай в Рамбуйе е нападение срещу републиката

Кастекс: Убийството на полицай в Рамбуйе е нападение срещу републиката

В телефона на убиеца тунизиец вече са намерени ислямистки пропагандни материали