Френският премиер Жан Кастекс коментира в събота, че убийството на служител на полицията на френския град Рамбуйе като нападение срещу републиката, съобщава ТАСС.

"Отново атакуват републиката, отново предизвикват държавата. Искам да повторя, че няма да позволим това", каза той, говорейки пред журналисти в Тулуза.

Премиерът коментира, че прекъсва пътуването си до региона Окситания, където планира освен Тулуза да посети и редица други градове. "Връщам се в Париж, за да проведа среща със съответните отдели и министри за случилото се в Рамбуйе".

36-годишен уби полицайка в Рамбуйе, югозападно от Париж

36-годишен уби полицайка в Рамбуйе, югозападно от Париж

Нападателят е застрелян, пристигнал е от Тунис през 2006 г.

Премиерът посети мястото на инцидента заедно с вътрешния министър Джералд Дарманен веднага след трагедията в петък.

Тогава 36-годишен тунизиец заби нож във врата на полицайка във фоайето на полицейското управление, в резултат на което тя почина. Полицейските служители, които са били на входа на сградата, са стреляли по нападателя. В тежко състояние той е хоспитализиран и скоро умира от раните си.

Според полицията тунизиецът е пристигнал във Франция през 2009 г. (първоначалната информация бе за 2006г.). Дълго време той живее в страната нелегално. Той получи удостоверение с разрешение за временно пребиваване едва през 2019 г.

Стандартният документ, разрешението за пребиваване, му е издаден през декември 2020 г. и изтича през декември 2021 г. Базите данни на полицията и вътрешното разузнаване не го посочват като възможен радикален ислямист.

Разследването на убийството е предадено на прокуратурата занимаваща се с тероризъм. Разследва се умишлено убийство с терористична цел. Разследващите вече са намерили ислямистки пропагандни материали в телефона на убиеца

Макрон: Няма да се предадем в борбата срещу ислямисткия тероризъм

Макрон: Няма да се предадем в борбата срещу ислямисткия тероризъм

Макрон и Жан Кастекс определиха нападението в Рамбуей като терористична атака