Френското правителство повишава нивото на заплаха от тероризъм до най-високото. Властите подсилиха контрола по границите и патрула на всички коледни базари във Франция, съобщава Франс24.

Стотици полицаи, два хеликоптера, елитни части и войници преследват нападателя от Страсбург. Терористът от Страсбург е бил известен на френските власти като радикален ислямист. Името му е Шериф Шекат и е на 29 години. Шекат уби трима души и рани още най-малко 13 души при стрелба близо до прочутия Коледен базар в Страсбург.

Не се проверявало за оръжие на коледния базар в Страсбург

Не се проверявало за оръжие на коледния базар в Страсбург

Това разкри евродепутатът Емил Радев

Има индикации, че туристическият сектор в Страсбург може да бъде засегнат от атаката. Хотел "Клебер" на централния площад отменя резервации.

"Имаме много обаждания и имейли за отмяна на резервации. Ще ни засегне тежко", каза рецепционистът Елена Бона пред "Ройтерс".

Кметът на Страсбург Ролан Рис заяви, че коледният пазар ще остане затворен днес.

Проф. Чуков: Нападателят от Страсбург е радикализирано криминално лице

Проф. Чуков: Нападателят от Страсбург е радикализирано криминално лице

Издържал се е с кражби, опити за убийства...

Заподозряният за нападението живее в район Poteries в Страсбург, на около 20 минути с трамвай от центъра на френския град и коледния пазар.

"Сграда за отчаяни хора. Никой не иска да живее там", каза 37-годишен местен жител пред репортер на АФП близо до 9-етажния бетонен блок в квартал Hohberg, където нападателят е живеел.

Стрелба в Страсбург - има жертви и ранени
Обновена

Стрелба в Страсбург - има жертви и ранени

В жилището на стрелеца са намерени гранати…

"Там хората са много изолирани", добави той.

Френският министър на правосъдието Никол Белубе увери, че не е необходимо правителството да обявява извънредно положение.

В същото време Германия няма информация, която да показва, че нападателят е свързан с ислямски тероризъм, обяви говорител на вътрешното министерство.

Правителството на Германия съобщи, че засилва контрола по границите, но няма да променя нивото на заплаха в страната.