Нападението в Страсбург е хибридно, подобен акт - дори да няма ясно изведени религиозни мотиви, се приема за тероризъм. Нападателят има класически профил на криминално проявено лице, което впоследствие се е радикализирало.
Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков пред БНТ във връзка със снощното нападение край коледния базар на френския град.

Стрелба в Страсбург - има жертви и ранени
Обновена

Стрелба в Страсбург - има жертви и ранени

В жилището на стрелеца са намерени гранати…

"Второ-трето поколение французин от арабски произход, роден в Страсбург, но очевидно е част от местното гето. Малцинствата са много силно представени в този граничен град. 19% са малцинствата там. Издържал се е с кражби, опити за убийства, лежал е в затвора между 2012 и 2013 г., когато се е радикализирал." - коментира проф. Чуков.

Нападателят е трябвало да бъде арестуван вчера като съучастник в обир на банка, но се е изплъзнал. Всички останали от групата са били арестувани.

В квартирата му е намерен арсенал от оръжия. "Атентатът му бележи елементи на религиозна подбуда", коментира още арабистът, като поясни, че не случайно за цел е избран коледният базар, свързан с големия християнски празник.