Съд във Франция осъди петима мъже от Сомалия за отвличане на яхта и държане в плен на френско семейство.

Двойката французи беше похитена през септември 2008 г. в Аденския залив. За освобождаването им сомалийците поискаха откуп в размер на един милион долара. Френските власти отказаха да го платят, а семейството беше освободено при акция на специалните сили.  

Осъдените пирати са на възраст между 21 и 36 години. Всички те са признати за виновни за участие в отвличането на кораба и са осъдени на лишаване от свобода за различен период от време. Най-малката наложена присъда е шест години, а най-тежката - 16, съобщава БиБиСи. Това е първото подобно дело във Франция за последните три века.

Адвокатите на сомалийците се опитаха да убедят съдиите, че клиентите им са били заставени насилствено да вземат участие в престъплението, както и че истинските похитители са все още на свобода. Юристите апелираха съдът да демонстрира снизходителност, като се аргументираха, че присъда от 16 години не отговаря на извършеното от клиентите им, които „не са оцапали ръцете си с кръв".

Защитниците изтъкнаха още, че това е първият съдебен процес във Франция срещу пирати от XVIII век насам и трябва да се взимат демократични решения, защото "времената, в които обвиняемите бяха с дървени крака, папагали на рамото и превръзка на едното око отдавна отминаха".

 Френските медии припомнят, че районът на Аденския залив е чест обект на атаки от страна на пирати. Голям брой кораби биват похитени, а екипажите им държани в плен с цел плащане на откуп. Много често сред отвлечените от тях  са френски граждани.